Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Λόφος Ασπίδας


Ο λόφος της Ασπίδας, όπως θέλει η μυθολογία, πήρε το όνομά του γιατί εκεί η Θεά Αθηνά έκρυψε την ασπίδα της η οποία έφερε πάνω της το κεφάλι της Μέδουσας που της είχε χαρίσει ο Αργείος Περσέας, άλλη εκδοχή σύμφωνα με την παράδοση, επειδή οι νικητές των αγώνων του Άργους λάμβαναν εκτός από το στεφάνι ως έπαθλο και μια ασπίδα ή γιατί ο λόφος μοιάζει με ασπίδα αν τον δεις από το κάστρο του Άργους. Στο λόφο όπως είναι σήμερα υπάρχουν λιγοστά ερείπια των ναών Απόλλωνος Δειραδιώτη και Αθηνάς οξυδερκούς εξ ου και η σπάνια ονομασία του λόφου σαν αρχαία Δειράδα. Η τρέχουσα σημερινή ονομασία είναι Προφήτης Ηλίας μιας και στην κορυφή υπάρχει εκκλησία του αγίου.

 Παίζοντας με το κινητό στο λόφο


Ο λόφος από το κάστρο του ΆργουςOτι έχει απομείνει από δυο ναούς και ένα μαντείο :

.


Μετά την δενδροφύτευση του λόφου που έγινε πριν μισό αιώνα, αν και γκρίνιαζαν κάποιοι αρχαιολόγοι και ίσως όχι άδικα, ο χώρος δεν έχασε την ιστορική του μαρτυρία που θέλει το Άργος την συνεχώς αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Ευρώπης.


Προφήτης Ηλίας

                                          


Ο λόφος δεν έχει μόνο δρομείς, περιπατητές και φυσιολάτρες


Περιπατητής 
Ο Σπαρταθλητής Θανάσης Ατματζίδης που έχει κάνει σπίτι του το λόφο στην καθημερινή του προπόνηση για έναν ακόμα τερματισμό.


Περπατώντας με τον ΠρόεδροΠεριπατητές ένα βροχερό απόγευμα Ποδηλάτης το σούρουπο
4 σχόλια:

  1. Γεια σου φυσιολάτρη Χάμπιλις!!! Χρόνια σου πολλά, πάντα γερός και δυνατός να παίρνεις τα όρη και τα βουνά... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω βρεθεί ποτέ εκεί, ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ωραίες φωτογραφίες, χρόνια σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή