Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Λόφος Ασπίδας


Ο λόφος Ασπίδας στο Άργος, όπως θέλει η μυθολογία, πήρε το όνομά του γιατί εκεί η Θεά Αθηνά έκρυψε την ασπίδα της η οποία έφερε πάνω της το κεφάλι της Μέδουσας που της είχε χαρίσει ο Αργείος Περσέας, άλλη εκδοχή σύμφωνα με την παράδοση, επειδή οι νικητές των αγώνων του Άργους λάμβαναν εκτός από το στεφάνι ως έπαθλο και μια ασπίδα ή γιατί ο λόφος μοιάζει με ασπίδα αν τον δεις από το κάστρο του Άργους. Στο λόφο όπως είναι σήμερα υπάρχουν λιγοστά ερείπια των ναών Απόλλωνος Δειραδιώτη και Αθηνάς οξυδερκούς εξ ου και η ονομασία του λόφου σαν αρχαία Δειράδα. Η τρέχουσα σημερινή ονομασία είναι Προφήτης Ηλίας μιας και στην κορυφή υπάρχει εκκλησία του αγίου.Ο λόφος από το κάστρο του Άργους Παίζοντας με το κινητό στο λόφοΌτι έχει απομείνει από δυο ναούς και ένα μαντείο :

***
Μετά την δενδροφύτευση του λόφου που έγινε πριν μισό αιώνα, αν και γκρίνιαζαν κάποιοι αρχαιολόγοι και ίσως όχι άδικα, ο χώρος δεν έχασε την ιστορική του μαρτυρία που θέλει το Άργος την συνεχώς αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Ευρώπης.


Προφήτης Ηλίας

               Στου βράχου τη σχισμάδα Ο λόφος δεν έχει μόνο δρομείς, περιπατητές και φυσιολάτρες


Περιπατητής 13ος Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος 2018 - 5 Km


13ος Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος 2018 - 5 Km
Ο Σπαρταθλητής Θανάσης Ατματζίδης που έχει κάνει σπίτι του το λόφο στην καθημερινή του προπόνηση για έναν ακόμα τερματισμό.Περπατώντας με τον ΠρόεδροΠεριπατητές ένα βροχερό απόγευμα 

Ποδηλάτης το σούρουπο
4 σχόλια:

  1. Γεια σου φυσιολάτρη Χάμπιλις!!! Χρόνια σου πολλά, πάντα γερός και δυνατός να παίρνεις τα όρη και τα βουνά... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω βρεθεί ποτέ εκεί, ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ωραίες φωτογραφίες, χρόνια σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή