Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Kλεμμένος Ρούμπενς

Πίνακας του Ρούμπενς που είχε κλαπεί απο μουσείο του Βελγίου το 2001  βρέθηκε στα χέρια των διωκτικών αρχών της Αθήνας . Ηταν μάλλον "Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου" πίνακας του 1618 διαστάσεων 28Χ52 εκατ.

Ο μύθος που ενέπνευσε (οχι βέβαια κλέφτες , κλεπταποδόχους και αγοραστές) έλεγε οτι ο Καλυδώνιος κάπρος ήταν ένα εξαιρετικά μεγάλο και δυνατό αγριογούρουνο , που έστειλε η Άρτεμη , για να εκδικηθεί τον ασεβή βασιλιά της Καλυδωνίας  Οινέα, που συνήθως έκανε θυσίες σε όλους τους θεούς εκτός από αυτήν. Ετσι ο κάπρος  εξολόθρευε τα κοπάδια, αλλά και  βοσκούς.
Για να απαλλαχτεί ο τόπος από αυτή την πληγή, ο Μελέαγρος  , γιός του βασιλιά , οργάνωσε κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και πήραν μέρος  σ'αυτό οι καλλίτεροι κυνηγοί. Ανάμεσά τους ήταν και η Αταλάντη, κόρη του Αρκάδα Σχοινέα, που ήταν ονομαστή κυνηγός . Ο Μελέαγρος είχε υποσχεθεί ότι για βραβείο σ'εκείνον που θα σκότωνε τον κάπρο, θα έδινε το δέρμα και το κεφάλι του θηρίου. Ο πρώτος κυνηγός που κατάφερε να τραυματίσει το ζώο ήταν η Αταλάντη , και ο δεύτερος ο Αμφιάραος, που το πέτυχε στο μάτι το αγριογούρουνο . Στη συνέχεια ο Μελέαγρος σκότωσε το θηρίο . Πήρε λοιπόν το έπαθλο, το δέρμα του Κάπρου, και  το χάρισε στην Αταλάντη, που είχε πρώτη τραυματίσει το ζώο. Οι υπόλοιποι ήρωες δυσαρεστήθηκαν. Τότε ξέσπασε καβγάς πάνω στον οποίο ο Μελέαγρος σκότωσε το θείο του. Τελικά το βραβείο το πήρε η Αταλάντη και το μετέφερε στην Τεγέα και το άφησε στο ναό της Αλέας Αθηνάς.

1 σχόλιο: