Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

CDS ομολόγων

Ta CDS ( Credit Default Swaps) είναι ένα επενδυτικό προιόν  το οποίο  πουλάνε οι μεγάλες τράπεζες και απευθύνετε στην καλή τους περίπτωση σε όσους  φοβούνται ότι τα ομόλογα μιας χώρας ή μιας επιχείρησης που έχουν ήδη αγοράσει είναι επισφαλή και ενδεχομένως  να χάσουν τα λεφτά τους , αλλά και σε οποιοδήποτε επενδυτή που δεν κατέχει ομόλογα της χώρας ή της επιχείρησης  αλλά προβλέπει και επενδύει στη χρεοκοπία μιας επιχείρησης η χώρας , η δεύτερη κατηγορία αγοραστών αφορά τα naked (γυμνά) cds . Τα cds και τα  naked cds για την τράπεζα  που εισπράττει ζεστό χρήμα πουλώντας  τα ,  αλλά και αυτόν που έχει ένα χαρτί στα χέρια του , έχουν την ίδια αξία και την ίδια μοίρα και φυσικά καμία τράπεζα δεν την συμφέρει μία χώρα ή μια επιχείρηση να φτάσει στο οικονομικό χάλι ώστε να ενεργοποιηθούν τα cds γιατί για κάθε συμβόλαιο που έχει πουλήσει θα πρέπει να πληρώσει πολλαπλάσια .
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εκδίδει ένα 10ετές ομόλογο σήμερα και ο Γιώργος αγοράζει 100 ευρώ με επιτόκιο 7 % .Σε 10 χρόνια θα εισπράξει 100 ευρώ συν 70 ευρώ που είναι οι τόκοι σύνολο 170 .
Επειδή όμως ο Γιώργος βλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδος δεν πάει καλά για να έχει ήσυχο το κεφάλι του και δεν θα χάσει τα λεφτά του , αγοράζει ένα cds 100 ευρώ για 10 χρόνια με 2% επιτόκιο . Στα 10 χρόνια θα πληρώσει 20 ευρώ για την ασφάλεια της επένδυσής του . Σε 10 χρόνια αν όλα πάνε καλά τότε ο Γιώργος θα  εισπράξει 170-20=150ευρώ .΄Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο Γιάννης που δεν έχει κανένα ομόλογο  βλέπει ότι η Ελλάδα πάει για χρεοκοπία , αγοράζει και αυτός 100 ευρώ cds (naked) για το ίδιο ομόλογο.Αν μετά 10 χρόνια όλα πάνε καλά και το κράτος πληρώνει κανονικά , τότε ο Γιάννης έχει χάσει 20 ευρώ .Εαν όμως η χώρα δηλώσει αδυναμία πληρωμών   τότε ο Γιώργος και ο Γιάννης θα εισπράξουν τα ίδια λεφτά . Ο Γιώργος θα εισπράξει ότι υπολόγισε όταν αγόρασε το ομόλογο μείον τα ασφάλιστρα των cds , ο δε Γιάνος ρισκάροντας τα ασφάλιστρα του Γιώργου έχει κερδίσει και  ολόκληρο το κεφάλαιο που επένδυσε ο Γιώργος.
Το επιτόκιο των cds έχει να κάνει με την φερεγγυότητα μιας χώρας και ακολουθεί κατά πόδας το σπρέντ και φυσικά ένας που αγόρασε ένα cds με χαμηλό επιτόκιο μπορεί και να το πουλήσει αργότερα σαν cds αν το επιτόκιο του έχει ανέβει .
Ενας κερδοσκόπος  που ψαρεύει στις αγορές δεν θα αγόραζε ποτέ cds ομολόγων μιας ισχυρής χώρας όπως  η Γερμανία , θα αγοράσει cds ομολόγων μιας χώρας που φλερτάρει με την  κατάρρευση της.
CDS  αγοράζουν και οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές όπως τα ασφαλιστικά ταμεία , τα αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών κλπ που έχουν αγοράσει ομόλογα και θέλουν να μην χαθεί το κεφάλαιο τους απο όποια συγκυρία  τύχει.
Τα λεφτά που είχαν  επενδυθεί σαν ασφάλιστρα  Ελληνικών ομολόγων  το 2009 ήταν  περίπου 7 με 8 δις ευρώ . Σήμερα είναι γύρω στα 13 δις και καμία τράπεζα πλέον με τα τρέχοντα της Ελληνικής οικονομίας δεν εκδίδει cds για Ελληνικά ομόλογα.
 Το ποσό που θα πρέπει να εκταμιεύσουν οι τράπεζες που έχουν εκδώσει cds που αφορούν τα Ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι περίπου κάτι λιγότερο απο ότι δανείστηκε η χώρα μας με το μνημόνιο 1 σε δις ευρώ.
Το ποσό που θα εκταμιευθεί απο τις τράπεζες που έχουν εκδώσει cds είναι μεγάλο και ίσως  κάποια τράπεζα οδηγηθεί σε όρια κατάρρευσης και όπως τα τραπεζικά προιόντα είναι διάχυτα μεταξύ των όπου γης τραπεζών είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο μία χώρα  . Τα sds ενεργοποιούνται αυτόματα και με το κούρεμα των ομολόγων και είναι βασίμως διεκδικήσημο και με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων .

Τέλος του 2008 λίγα μαύρα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους στην  Ευρώπη   .

Τον Αύγουστο του 2009 ο Αγγελος Φιλιππίδης διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αγόρασε cds  Ελληνικών κρατικών  ομόλογων αξίας 950.000.000 ευρώ με τιμή 1,35 %  τόκο  μιας και τα σπρεντ ήταν χαμηλά και μια χαρά δανειζόταν η χώρα. Αυτή την εποχή η θέση τoυ Τ.Τ. ήταν το 12,5% των cds επι Ελληνικών  ομολόγων .
Ποιος φοβόταν Ελληνική χρεοκοπία στην πιάτσα των αγορών αυτές τις ημέρες ?
Θεωρητικά κανένας . Ο Παπαθανασίου δήλωνε 3% έλλειμμα , η αντιπολίτευση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο , ο Σαμαράς απαντούσε ότι το έλλειμμα είναι 4%  ,αλλά  προεκλογικά όπως πάντα ακούς ότι θέλεις  απο τους πολιτικούς.
Το Νοέμβριο του 2009 η νέα κυβέρνηση ανακαλύπτει πενταπλάσιο έλλειμμα .
Ο χορός έχει αρχίσει . Τα σπρεντ ανεβαίνουν .Τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν και φυσικά μαζί και οι μονάδες βάσεις των cds
Ο νέος διοικητής του Τ.Τ. με αιτιολογία ότι δεν δεν είναι ηθικό ένα κρατικό χαρτοφυλάκιο να έχει στην κατοχή του επενδυτικά προιόντα που ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας , τα πουλάει στις 235 μ.β.  με σημαντικό κέρδος. Εαν τα cds ή μέρος αυτών  έχει πάει σε χέρια κερδοσκόπων τότε αυτό είναι καταστροφικό . Είναι κάτι σάν να παίζεις ποδόσφαιρο και εκεί που είσαι στην άμυνα  ,όλοι πίσω , αμυνόμενος πασάρει στον αντίπαλο.
Η Ε.Ε. τέλος Απριλίου  διέταξε 2 διαφορετικές έρευνες για παραβίαση στην αγορά των cds.

Οι ικανότητες των πολιτικών μας περί τα οικονομικά σε συνδυασμό με το ήθος τους οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή ,αλλά και δεν χάνουν την έπαρση τους με τίποτα , αριστοτεχνικά συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έμαθαν στα κομματικά τους θρανία , δηλαδή την μετάθεση ευθυνών και όπου υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι τελικά δεν φταίει και κανένας μιας και ο συμψηφισμός ευθυνών πιστεύουν ότι ακόμα  μηδενίζει τις ευθύνες τους .    κλικ


4 σχόλια:

 1. Είναι εξοργιστικό το ότι πρέπει ο απλός πολίτης να μαθαίνει ξαφνικά ανώτερα οικονομικά,μόνο και μόνο διότι οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας του ,είτε είναι ανόητες και δεν ξέρουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά του κράτους,είτε σε κάποιες περιπτώσεις,οι ίδιοι οι "θεσμικοί" παράγοντες είναι λαμόγια και κάνουν παιχνίδι σε βάρος της χώρας.
  Είναι ανέντιμο και αναίσχυντο μέσα στην παγκοσμιοποίηση του Καπιταλισμού, ολόκληρες χώρες να γίνονται υποχείρια και αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης από τις "αγορές"-αυτές τις κωλοαγορές της κερδοσκοπίας που κανείς δεν κατονομάζει και ίσως ελάχιστοι να γνωρίζουν ποιόί μεγαλοκαρχαρίες-ιδιώτες είναι πίσω από αυτές.
  Είναι τρομακτικό και τραγικό ολόκληροι λαοί να καταντούν έρμαια ιδιωτικών συμφερόντων και οι κυβερνώντες τους απλά να διαχειρίζονται την κρίση με επιπολαιότητα ή ακόμη και με "ύποπτο" τρόπο.
  Και είναι εγκληματικό τα καπιταλιστικά κράτη να μην έχουν αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας και άμυνας, απέναντι σε έναν άρρωστημένο ανταγωνισμό, που καταντά και έχει την ανηθικότητα του πονταρίσματος ως εργαλείο κέρδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τώρα που το διάβασα, θα κοιμάμαι περισσότερο «ήσυχος» τις νύντες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 7 Demons *
  Οι αγορές μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.Χρήμα πουλάνε με ξεκάθαρους όρους (και διαδικασίες που έχουν βάλει οι πολιτικοί) γνωστούς απο πριν για όποια χώρα τους χτυπάει την πόρτα.
  Δεν υπάρχει κράτος που να μην δανείζετε και το πρόβλημα το έχουν μόνο λίγες χώρες που δανείζονται και αδιαφορούν για την αποπληρωμή.
  Κανένας δανειζόμενος απο το χαρτοπαίχτη έξω από το καζίνο μέχρι τον επίδοξο για ένα κεραμύδι πάνω απο το κεφάλι του που μπαίνει στη τράπεζα δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλει τους όρους δανεισμού.Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αντί για την Α υποθήκη να βάλει (αν έχει) την Β ισοδύναμης αξίας.
  Οι κανόνες της αγοράς χρήματος είναι αμείλικτοι και η νομοθεσία που ισχύει είναι δουλειά των πολιτικών.
  Αν οι πολιτικοί μας έκαναν καλά τη δουλειά τους δεν θα φτάναμε σε αυτό το χάλι.

  Πάντως μιά χαρά τα έχουν καταφέρει οι πολιτικοί μας να μας πείσουν ότι και πάλι άλλοι φταίνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στον Παπaκωνστινου στειλε copy να διαβασει για να μορφωθει περι των οικονομικων και των CDS :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή